Reddingstation Huizen. KNRM en Reddingsbrigade Huizen


vrijdag, 19 augustus 2022
Menu
Reddingstation Huizen. KNRM en Reddingsbrigade Huizen
PDF Print E-mail
 Reddingstation Huizen

 

Welkom op de website van Reddingstation Huizen!

In het reddingstation aan de Energieweg nummer 1 in Huizen is, naast de Huizer Reddingsbrigade, ook station Huizen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij KNRM ondergebracht. De KNRM en de brigade zorgen samen voor professionele hulpverlening op het water. De KNRM concentreert zich daarbij vooral op zogenaamde ‘Search And Rescue’ taken, oftewel het opsporen en redden van mensen.  

Alle andere taken die te maken hebben met veiligheid en hulpverlening op het water worden verzorgd door de Huizer Reddingsbrigade. Een impressie: 

Waterbewaking evenementen
Huizen profileert zich als “Haven van ’t Gooi”. Mede daardoor worden op de wateren rond Huizen veel grote evenementen gehouden. De boten van de Huizer Reddingsbrigade verzorgen hierbij de waterbewaking. Aan boord is een uitgebreide EHBO-uitrusting en de bemanningsleden zijn opgeleid om alle EHBO handelingen te verrichten. Als zich tijdens een evenement op het water een grote calamiteit voordoet, kan de boot van de KNRM worden opgeroepen voor assistentie.

Strandbewaking
Op het strand aan de Zomerkade in Huizen staat een strandpost. Vanuit deze post verzorgt de Huizer Reddingsbrigade de strandbewaking en EHBO. Ook wordt de veiligheid op het water in de gaten gehouden. Weliswaar is het honderden meters vanaf de kant ondiep, maar er kan op het dieper gedeelte een onveilige situatie worden geconstateerd. Onmiddellijk wordt dan het reddingstation gewaarschuwd, waarna de reddingboten uitvaren.

Ondersteuning brandweer
De brandweer is formeel belast met de zorg voor de veiligheid, ook op het water. Veel taken op het water zijn ondergebracht bij het reddingstation. Toch blijft de kerntaak bij de brandweer: het blussen van branden, ook een scheepsbrand. De boten van de Huizer Reddingsbrigade ondersteunen hiervoor de oefeningen van de brandweer op het water. Ook oefent de brigade regelmatig met de duikploeg van de brandweer.
In het reddingstation zijn de middelen aanwezig (brandslangen, pompen) die meteen aan boord genomen kunnen worden in geval van een scheepsbrand.

Inzet bij grote calamiteiten
Bij grote calamiteiten en zoekacties geef de brigade met haar boot ondersteuning aan de KNRM.

Bemensing rampenvlet
Door de landelijk organisatie van reddingsbrigades, Reddingsbrigade Nederland, zijn door het gehele land zogenaamde rampenvlets gestationeerd die ingeval van overstromingen ingezet kunnen worden. Ook bij de Huizer Reddingsbrigade is een dergelijke vlet ondergebracht. De bemanning oefent daarmee, ook landelijk. Inzet gebeurt in opdracht van het Ministerie van BZK.

Deze activiteiten zal de KNRM niet gauw doen. Immers: de KNRM moet stand-by staan voor een calamiteit, 24 uur per dag 365 dagen per jaar. De Huizer Reddingsbrigade kan de bovengenoemde taken prima invullen. De leden van de Brigade zijn dezelfde mensen die ook varen voor de KNRM. Zij voldoen aan dezelfde hoge eisen qua opleiding en geoefendheid. Dus weliswaar twee organisaties onder één dak, maar met een gelijkgericht doel: hulpverlening op het water.
Vrijwilliger zijn bij reddingstation Huizen betekent: bemanning zijn bij KNRM Huizen, én lid zijn van de vereniging Huizer Reddingsbrigade.


Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.
Algemene informatie over onze reddingsbrigade en het Reddingstation vind u op deze website. Meer informatie over de KNRM (Huizen) kunt u vinden op https://www.knrm.nl.